Steeds meer vrouwen krijgen een hartaanval

Caroline Verhees

Akelige titel hè.

Alhoewel ik het vaker gehoord had, schrok ik toch weer, toen ik dit artikel van cardioloog en ‘pionier in de zorg voor het vrouwenhart’ Angela Maas las. Maas strijdt tegen alle winden in voor erkenning van grote verschillen tussen medische zorg voor vrouwen en mannen. Die zorg is helaas vaak nog steeds afgestemd op mannen en daardoor werd een hartinfarct bij vrouwen ook lange tijd niet goed, en dus vaak niet op tijd, herkend.

Citaat uit het artikel: ‘Volgens Maas is de belangrijkste oorzaak bij deze groep vrouwen mentaal: ze maken zich te druk en neigen naar perfectionisme. Samen met de afdeling psychologie van de Universiteit Tilburg heeft ze onderzoek gedaan onder 180 vrouwelijke SCAD-patiënten en daaruit kwam naar voren dat hun stressniveau vrij hoog was. ‘Zeker meer dan de helft heeft voorafgaand aan het infarct een jaar of twee op de tenen gelopen.’

Tot zover het slechte nieuws. Want: het is echt niet moeilijk om beter te leren voelen waar je grenzen liggen, wat jouw valkuilen zijn en hoe je stress beter kunt ‘managen’. Ofwel, meer veerkracht kunt ontwikkelen.

Ademhaling is de basis, zoals je uit andere posts op deze website kunt lezen. Maar als je écht structureel dingen anders wilt doen en relaxter in het leven wilt staan, investeer dan in een workshop of training volgens de Heartmath methode.

Ik vertel je er graag meer over.

Boek een
kennismaking

Nieuwsgierig wat Vivaz voor jou kan betekenen? Check de FAQ of neem meteen contact met mij op. Ik heb een leuk aanbod om het eens uit te proberen.

Check, bel of mail
Ik vraag eenmalig om toestemming voor cookies. Deze gebruik ik om bezoekersstatistieken te meten. Lees meer in de Privacy Policy