Adem - vertraag - los op en creëer - repeat

Caroline Verhees

Vertragen, voor mij nog steeds een aandachtspunt in mijn eigen ontwikkeling. Want zodra er iets moet gebeuren of er interactie is met mensen, schiet ik weer in mijn eigen patroon van geven, helpen, heel hard (mee)denken. En dat alles in standje full speed.

Ik weet het van mezelf en dat helpt. Waar ik vroeger dagen of soms zelfs weken kon doorrennen, ben ik me nu vrij snel bewust van die racestand en kan ik - vaak nog in dezelfde situatie - gas terugnemen en mentaal ‘achteroverleunen’. Want dat is eigenlijk wat het is, vertragen. Een beetje achteroverleunen en de boel op afstand eens rustig bekijken. Alles net even een tandje langzamer te doen dan je normaal gesproken doet.

Mindfulness, daar gaat het om. Vertragen om beter te voelen en daardoor ook meer ruimte in je hoofd te krijgen. Door die rust in je hoofd kun je beter denken. En dat zorgt er weer voor dat creativiteit kan stromen, piekeren geen kans krijgt en oplossingen zich aandienen.

Het werkt.

En nee, het is helemaal niet zweverig. Hieronder twee huis-tuin-en-keuken handelingen om te ervaren hoe dat is, vertragen. Probeer het eens uit, niemand die het aan je ziet ;-). Nog één belangrijke tip: keep breathing! Klinkt misschien raar, maar als we met iets bezig zijn, wordt onze ademhaling vaak oppervlakkiger, onregelmatiger. Je hebt meer profijt van de vertraging als je tijdens de handeling - die geen denkkracht kost - focust op gewoon in- en weer uitademen.

🐌 Afwasmachine uitruimen: wees je bewust van hoe je normaal gesproken de afwasmachine uitruimt en doe dan alles een tandje langzamer. Pak bewust ieder stuk serviesgoed of bestek op, verzamel ze of stapel ze op zoals je gewend bent, om ze vervolgens op te bergen in een kast of la. Het gaat niet om elke beweging in slow motion, maar om elk item bewust te pakken en te verplaatsen. Deze oefening kun je ook doen met een andere handeling, zoals was ophangen, groenten en vlees snijden. Van die klussen waar je als een berg tegenop kunt zien, maar die door deze vertraging ineens heel zen worden, écht.

🐌 Wandel!

Sowieso is dagelijks lopen van belang voor je gezondheid; dat is zelfs wetenschappelijk bewezen.

Wandel wat langzamer dan je normaal gesproken zou doen. Kijk om je heen, observeer wat er is en wat er om je heen gebeurt. Ook hier geldt: check je ademhaling en zorg dat je in een normaal tempo blijft doorademen. Stem bijvoorbeeld je passen af op je natuurlijke ademhaling.

Veel plezier met vertragen!

Heb je vragen over dit blog, mail me gerust. Wil je meer weten of coaching, training of de rol van een externe vertrouwenspersoon bel of mail me dan voor een korte digitale kennismaking.

Fotocredits: Unspash - Nick Abrams

Boek een
kennismaking

Nieuwsgierig wat Vivaz voor jou kan betekenen? Check de FAQ of neem meteen contact met mij op. Ik heb een leuk aanbod om het eens uit te proberen.

Check, bel of mail
Ik vraag eenmalig om toestemming voor cookies. Deze gebruik ik om bezoekersstatistieken te meten. Lees meer in de Privacy Policy