Laat OMA thuis

Caroline Verhees

De inspiratie voor dit blog kwam van het commentaar dat ik las onder krantenartikel over een ongeluk met een stint. Je weet wel, zo’n ding dat vaak voor vervoer van kinderen tijdens naschoolse opvang wordt gebruikt. Aan het einde van het artikel scrollde ik iets verder naar beneden, om daar op een heleboel oordelen en meningen te stuiten. Over de fabrikant, de bestuurder, de kinderopvang; zelfs de politiek was schuldig.

Ik wed dat meer dan de helft van deze reaguurders nog nooit een stint bestuurd heeft en dat het grootste deel zo’n ding niet eens van dichtbij kent. Wat maakt dan dat iemand zo ongenuanceerd reageert op zo’n artikel?

Het antwoord zou zomaar kunnen zijn: angst. Ik schrijf bewust ‘zou kunnen zijn’ want natuurlijk weet ik de reden niet. En het punt in dit geval is: waarschijnlijk weten ze het zelf niet.

Iets triggert hen in het nieuwsbericht. Voor de een kan dat een persoonlijke ervaring zijn als kind, voor de ander de grootste angst dat het de eigen kinderen overkomt omdat die ook met een stint naar school worden gebracht. Of het gaat om een heel andere trigger, die te maken heeft met iets anders uit het artikel.

Gewoonten, patronen, ze komen voort uit onze genen, karakter en ervaringen in ons leven. Iedere keer dat er iets gebeurt - klein of groot - wordt een klein netwerkje geboren. En dat wordt sterker naarmate je de trigger vaker meekrijgt en er op reageert. Voilà, patroon geboren.

De reactie van deze reaguurders op het krantenartikel is fight. En zo heb je ook nog de freeze en flight En ook fawn. Minder bekend, maar pleasen om de goede vrede te bewaren is een hele wezenlijke reactie op een klein of groot trauma.

Wat is jouw primaire reactie op ‘gevaar’?

Wees je ervan bewust en vraag je de volgende keer af wat maakt dat je op die specifieke situatie zo reageert. Dat kan al heel verhelderend werken. En het scheelt veel - vaak onbewuste - ongezonde stress.

De bottom line van dit blog:

Laat OMA thuis.

Wees je bewust van je Oordeel, Mening of Advies en realiseer je dat je reageert vanuit een eigen ervaring. Als je je daar bewust van wordt, sta je veel meer ontspannen in het leven.

Photo by Mika Baumeister on Unsplash

Boek een
kennismaking

Nieuwsgierig wat Vivaz voor jou kan betekenen? Check de FAQ of neem meteen contact met mij op. Ik heb een leuk aanbod om het eens uit te proberen.

Check, bel of mail
Ik vraag eenmalig om toestemming voor cookies. Deze gebruik ik om bezoekersstatistieken te meten. Lees meer in de Privacy Policy